Bohusläns Försvarsmuseum

Uddevalla ligger i Bohuslän och är en svensk ort med lång militärhistoria, framför allt när det kommer till konflikterna mellan Sverige och Norge. Uddevalla var nämligen under lång tid norskt och staden har även tillhört Danmark.

Bohusläns FörsvarsmuseumUddevallas geografiska läge gjorde sålunda att man befann sig mycket strategiskt mellan de tre krigande länderna Sverige, Norge och Danmark. Mellan 1500- och 1600-talet brändes staden ned till grunden en gång av svenskarna och en annan gång av danskarna. En historia som skulle upprepa sig under Kalmarkriget när staden återigen stod i brand. Efter kriget brann staden igen, men det kan vi räkna bort ur militärhistorisk synpunkt eftersom den branden startade i en apotekares lada och inte har något med krigen att göra.

Utställningar

Museet befinner sig i regementsparken i Uddevalla och erbjuder flertalet utställningar. Bland annat utställningen som går under namnet ”Sitt upp” och som handlar om Sveriges stormaktstid och om att bygga upp försvaret igen efter krigen. Detta är också tidseran för en av Sveriges genom tiderna mäktigaste drottningar, Hedvig Eleonora, som genom att vara förmyndare till sin son Karl XI, indirekt var kung, eller rättare sagt regent i Sverige. Hon var också förmyndare till sin sonson som var ingen mindre än Karl XII och hade deltagit i flertalet fälttåg ibland annat Danmark och i Polen. Det är också under hennes tid som ” Riksenkedrottningens livregemente till häst” växer fram.

Museet i övrigt

Museet har inte bara utställningar utan här bedrivs också ett omfattande forskningsarbete. All denna dokumentation finns tillgänglig och ger en fantastisk insikt i historien. Det finns forskning inom såväl större områden som exempelvis efterkrigstiden men också om mer specifika och lokala områden som Vänersborg under andra världskriget eller Skredsviksbasen.

Det finns också ett stort utbud av litteratur till försäljning. På museets hemsida går det att se vilka böcker som finns att köpa och där kan man även läsa mer om böckerna. Något som absolut rekommenderas för den som är intresserad av svensk krigshistoria eller av historia i allmänhet. Det finns också möjlighet att ladda ned en katalog i pdf-format som innehåller samtlig litteratur för den som vill göra det.

Själva regementet i Uddevalla, där museet befinner sig, är i sig ett museiobjekt av mycket stor historisk betydelse. Regementet förekommer i hundratals skrifter och är i hög grad militärhistoria.

Museet är öppet tisdagar till torsdagar 11.30 – 15.30 och det är gratis att besöka museet. Om man vill ha rundvisning behöver denna förbokas och det görs enkelt genom att man kontaktar museet via telefon eller mejl och ber om den så kallade rotrundan. Det finns även möjlighet för företag att hålla konferenser i anslutning till museet och övernattningsmöjligheter finns också om det skulle behövas.

För den som är intresserad finns också det gamla historiska övningsfältet Backamo, inte långt från själva museet, och det går att göra ett besök även på denna historiska plats där man övade med trupper redan år 1724. Museet har mer information om transporter och vägbeskrivningar till denna plats som går under namnet Backamo Lägerplats.