Arsenalen

ArsenalenDen som är intresserad av militärhistoria, krig eller bara intresserad av historia i allmänhet skall absolut boka ett besök på detta museum, som är Skandinaviens största stridsfordonsmuseum. Men det är inte bara stridsfordon som besökaren kan se här. Det finns massor av fasta och tillfälliga utställningar med fantastisk bredd.

Basutställning

Basutställningen består av bland annat stridsfordonsutställning med alla möjliga fordon som använts av militära förband och som rullar på hjul och som drivs av band. Det finns fordon från 1900-talet fram till de fordon som är i bruk idag. Många av fordonen får provsittas, vilket är perfekt för barnen. Denna del kallas för barnens arsenal och skall definitivt besökas.

Soldattorpet

Soldattorpet är en annan fast attraktion och oerhört intressant för den som vill se ett soldattorp och sätta sig in i hur livet som soldat i mitten av 1800-talet kunde se ut. Såväl när det handlar om soldatlivet som det privata livet med familjen och den civila omgivningen. Byggnaden i sig är en del av utställningen eftersom det rör sig om ett riktigt soldattorp där utställningen är.

Figurmuseum

Figurmuseum visar en fantastisk samling med tennsoldater och tennfigurer som sträcker sig från modern tid ända tillbaka till stenåldern.

Regementsmuseum

Regementsmuseum visar hur militära förband och regementen förändrats, från 1300-talet och den tid när det blev lag på att män och bönder var skyldiga att försvara landet, fram till efter 2000-talet.

Det finns också flera tillfälliga utställningar här och det finns information på museets hemsida kring vilken utställning som är aktuell just nu. För närvarande är det en utställning kring återvinning och återbruk, något som militären varit mycket duktiga på under väldigt lång tid. Det gäller att hushålla så effektivt som möjligt med de resurser som finns och att inte låta något gå till spillo.

Museet ligger cirka sju kilometer från Strängnäs och öppettiderna varierar beroende på om det är vinter eller sommar.

Mellan 1 juni – 28 augusti är det öppet alla dagar 10.00-17.00 och mellan 2 september – 31 maj är det olika öppettider beroende på veckodag. Enklast är att kontakta museet eller att titta på hemsidan för att vara säker på vilka öppettider som gäller under just den period man vill besöka museet. Det är också så att olika delar av museet, som exempelvis soldattorpet kan ha öppettider som skiljer sig från resten av museet.

Inträdet är för närvarande 100 kronor för fullbetalande och 80 kronor för en pensionär. Barn till och med 11 år går in gratis, medan de som är 11-17 år betalar 50 kronor. Har man kulturarvskortet ger det 50 % rabatt på ordinarie inträde och är man medlem i Riksförbundet Sveriges museer går man in gratis.

Museet erbjuder också gruppbokningar med guider och rundvisning för att få ut det lilla extra som det ger när en väl påläst guide kan berätta historier som inte finns att läsa någon annanstans. Museet erbjuder också möjlighet till rast och fika i sitt eget café som finns på museiområdet. Man erbjuder också konferensmöjligheter för upp till 150 personer, vilket kan vara intressant för ett företag som vill ha en annorlunda kickoff eller konferens.